Bob Marley ’s dreadlocks vielen uit

Bob Marley
Bob Marley met zijn prachtige dreadlocks

Dit is eigenlijk een heel triest verhaal over Bob Marley. En ik kan u daarom ook aanraden dit verhaal niet verder te lezen. Want u wordt er niet vrolijker van.

Voor de die-hards dan, die zijn gebleven. Of de mensen die gewoon nieuwsgierig zijn nadat ze de kop hebben gelezen.

Bob Marley

Bob Marley, de legendarische reggea-artiest uit Jamaica. Een zeer groot artiest en een groot mens. Hij is helaas veel te vroeg van ons heengegaan. Bob Marley werd slechts 36 jaar.

Hits

Grote bekendheid verwierf hij met zijn Bob Marley and The Wailers. In de jaren zeventig hadden ze grote hits met o.a.:

  • No Woman, No Cry
  • Get Up, Stand Up
  • Could You Be Loved
  • I Shot The Sheriff
  • Etc. etc.

Bob Marley droeg altijd dreadlocks. Niet door naar de kapper te gaan, maar door zijn haar niet te kammen. Kroesend haar, zoals hij dat had, vormt dan vanzelf dreadlocks. Zijn haren werden een mythe. Hoewel de Kelten en Egyptische farao’s ook al een vorm van dreadlocks hadden, maakte Bob Marley het wereldwijd bekend.

Het Einde

Eind jaren zeventig kreeg Bob Marley een wondje aan zijn teen. Hij nam het aanvankelijk niet serieus en dacht dat het een voetbalblessure was. Voetbal was zijn lust en zijn leven.

Toen de wond niet herstelde, bleek dat het huidkanker. Hij liet de teen niet amputeren, omdat dat in strijd met zijn geloofsovertuiging was. De kanker sloeg vervolgens over naar zijn maag, en later naar zijn longen en zijn hersenen.

Triest

Het meest trieste aan dit verhaal is dat Bob Marley tijdens zijn ziekte zijn haren langzamerhand verloor. Zijn beroemde dreadlocks, waar hij enorm trots op was, vielen gewoon uit als gevolg van de kanker. Hij werd gewoon langzamerhand kaal.

Dreadlocks

Tijdens zijn laatste concert op 23 september 1980 in Pittsburgh waren zijn dreadlocks nog prachtig aanwezig. Gelukkig zijn er geen foto’s bewaard gebleven. Uit piëteit met deze grote artiest zouden we dat hier ook niet plaatsen.

Staatsbegrafenis

Marley kreeg op 21 mei 1981 een staatsbegrafenis op Jamaica. Zijn lichaam werd bijgezet in een mausoleum in zijn geboortedorp.

Haar vernielen

Als je trouwens als blanke je haar wilt vernielen door er dreadlocks in te doen, doet iemand dat hier even voor.